Saturday, June 29, 2013

BERAKHIRNYA SATU RIWAYAT
Tak lama dulu saya bersama seorang sahabat pergi ke satu bengkel kereta. Semasa dia berurusan didalam, saya merayau-rayau diluar bengkel dan terlihat sebuah kereta yang sudah tamat riwayatnya ( lupus ) tersadai seolah-olah menunggu masa untuk dikebumikan . Kereta tersebut adalah dari golongan kereta mewah yang berjenama. Saya lihat kedalam , kerusinya diperbuat dari baldu, mempunyai aksoseri canggih zaman itu. Ada ‘sports rim’ . tentulah ia dimilki orang kaya, ternama atau seorang menteri ketika itu. 

Di pandu kesana kesini oleh seorang ‘supir’ ( driver) satu bahan kebanggaan kepada tuannya, satu bahan yang membuat kita terasa kecil atau membuat ramai yang berangan. Tempat yang dilawati kereta tersebut mestilah hotel-hotel mewah, restoran besar , parlimen atau ‘club house’ yang mahal harga keahliannya. Itu dulu , sekarang ia tersadai dibawah pokok kelapa sawit disebuah pecan kecil yang terkenal hanya dengan sup belutnya.Apa kata kalau mayat manusia ini boleh dijeruk ( diawet ) , disimpan dalam aquarium besar dan dipamerkan. Seorang demi seorang akan memberi komen terhadap mayat kita. Adak omen positif , ada negatif dan ada yang menceritakan kelakuan kita semasa hidup, ada cerita sedih, kelakar dan lain-lain. Kata-kata manusia ada yang benar dan ada yang tidak .
Dalam satu Hadis yang panjang , perbualan diantara Aishah R.A dan Rasullullah S.A.W diceritakan kata-kata ROH semasa ia akan berpisah dengan keluarganya, diantaranya ( hanya sebahagian ):1. Ketika disiram air keatas tubuhnya, roh itu berteriak lagi “Wahai orang yang memandikan Roh, janganlah engkau menuangkan airmu dalam keadaan panas. Jangan engkau menuangkan airmu dengan panas dan jangan pula dingin, sebab tubuhku terbakar dari keluarnya Roh”.

2. Semasa dikafankan “ Wahai orang yang memandikan jangan kuat-kuat dalam mengkafani aku , sehingga aku tidak dapat melihat wajahku, anak-anakku, dan kerabatku, sebab ini merupakan hari terakhir aku melihat mereka. Pada hari ini aku akan berpisah dengan mereka dan aku tidak akan melihat mereka sehingga hari kiamat”

3. Ketika pengiring jenazah melangkah dengan tiga langkah, roh memanggil lagi dengan suara yang dapat didengar seluruh makhluk kecuali Jin dan Manusia . Kata Roh: “Wahai para kekasihku , wahai saudara-saudara ku dan wahai para anak-anakku, janganlah kalian diperdayakan oleh dunia sebagaimana ia memperdayakan aku. Janganlah kalian bermain-main dimasa ini sebagaimana ia mempermainkan aku. Hendaklah kalian mengambil ibarat daripadaku. Sesungguhnya aku tinggalkan apa yang aku kumpulkan untuk para ahli warisku dan sediikitpun mereka tidak mahu menanggung kasalahanku. Adapun didunia ini Allah akan menghisab aku , sementara kamu sekelian merasa senang dengan keduniaan dan tidak mahu mendoakan aku”.

Sama-samalah kita renungkan bila Berakhirnya Satu Riwayat . Sedih ,pilu , hiba dan amat menggerunkan. Terima Kasih.

Quote of the day


No comments:

Post a Comment