Tuesday, June 4, 2013

BELUM TAHU . KURANG CERDIK . BODOH 

 Baru-baru ini saya berbual dengan seorang Professor yang mengatakan “perbuatan yang sama jika dilakukan orang yang berbeza membawa gelaran yang berbeza ,  contoh , jika seorang anak kecil (baby) terjumpa sebatang rokok lalu menghisapnya dipanggil ‘belum tahu’. Seorang remaja ( budak sekolah) yang menghisap rokok dipanggil ‘kurang cerdik’ . Orang dewasa yang menghisap rokok pula dipanggil ‘bodoh’ , sebab dia sudah mengetahui keburukan merokok” katanya. Kemudian saya terjumpa satu penulisan yang agak membuka minda, diturunkan disini dari  maherilham.blogspot.com dengan tajuk ‘BODOH’

1. Kita bodoh sebab buat banyak dosa dan berulang kali buat kesalahan.

2. Kita bodoh bila mengaku cinta Tuhan sedangkan kita sebenarnya tak layak dan belum benar-benar mencintaiNya

3. Kita bodoh bila tak sedar segala-galanya dalam pengetahuan Tuhan . “Kebebasan memilih” yang sebenarnya tak ada yang diberikan kepada manusia buat manusia fikir mereka boleh ubah masa depan.

4.Kita bodoh sebab mudah tertipu dengan kesenangan duniawi. Perempuan cantik dengan muka cantik dan badan cantik , tangan cantik dan kaki cantik.

5. Kita bodoh bila kita rasa ingin ‘berkapel’ hanya sebab tengok orang lain ‘kapel’

6. Kita bodoh bila ingat setelah mengeluarkan pernyataan ‘Kami bukan kapel’ dah boleh menghalalkan perhubungan bebas antara lelaki dan perempuan. Kononnya platonik tanpa cinta.

7.Kita bodoh sebab kita tak punya pendirian yang teguh.Kita pakai tudung tapi dalam satu-satu masa kita nampakkan jambul rambut kita, atau kita pakai tudung yang jarang. Kita pakai stokin kaki dan sarung tangan tapi kita dengan mudah menanggalkannya tanpa rasa segan untuk perkara remeh ( mengukur b.p sendiri?)

8. Kita bodoh sebab satu masa, kita betul-betul ingin berubah jadi lebih baik dengan semangat yang berkobar-kobar namun kemudiannya kita kembali jadi hina dengan dosa dan kita jadi lebih teruk daripada binatang.

9.Kita bodoh sebab kita sibuk bercakap-cakap tentang batasan lelaki dan perempuan padahal kita gembira dengan rutin harian kita untuk tengok filem-filem , program realiti TV yang menonjolkan kebebasan . hedonism, kelucahan , rakus, liar dan bengap . Kita bangga kita jadi penonton setia.

10. Kita bodoh bila kita suka buat anggapan tentang orang lain .Ia nya tak jadi. Masalah kita bersangka baik atau berwaspada , tapi bila ianya tidak elok itu namanya prasangka. Kita tak wajar fikir kita boleh tarik orang dengan duit/makanan /game/perempuan/ lelaki/bantal busuk/botol susu/ais krimKadang-kadang kalau ada orang melemparkan kata-kata kesat kepada kita , kita naik marah. Tapi kalau kita tergolong kepada orang yang CERDIK , tentu kita berfikir dan gunakan nasihat orang-orang tersebut untuk mencerdikkan kita.Terima kasih.

Quote of the day


No comments:

Post a Comment