Monday, March 1, 2010

MEMILIH


Awal pagi Ahad saya pergi ke Pasar Tani Shah Alam. Saya bertanya kepada anak, apa orang ramai ini buat, jawab dia membeli belah. Saya kata bukan , mereka ini memilih . Yang digerai basah mereka memilih ikan, sayur dan daging yang segar.

Yang digerai makanan dan minuman pula mereka memilih yang sedap dan sesuai dengan tekak masing-masing. Begitulah dengan gerai-gerai lain mereka memilih yang tercantik , termurah , terbaru dan tertua kalau digerai antik.

Kehidupan adalah memilih hinggalah dimana kita sesudah mati pun mesti dipilih dari sekarang.

Kalau kita memilih syurga di ahkirat nanti semua perbuatan kita mesti menjurus ke arah perkara -perkara yang melayakkan kita ke syurga.

Makan minum mesti halal . Kawan-kawan mesti dari satu fikrah , yang tidak menjerumuskan kita kejalan yang salah. Belajar agama pun kena tengok-tengok , jangan berguru kepada yang menyesatkan , kepada guru-guru yang boleh membawa kita ke langit .Kalau ada cerita cerita pelik , rujuk kepada sahabat dan ustaz -ustaz yang boleh dipercayai . Kalau nak berpesatuan , nak masuk club , cari yang bersih dari merosakkan akidah . Pendek kata , semuanya mestilah HALAL.

Satu hari Rasulullah salallahualaiwasalam mengatakan kepada sahabat sahabat . Semua orang akan masuk syurga kecuali yang tidak mahu. Sahabat bertanya , adakah yang tidak mahu? Ya Rasulullah ? . Rasulullah salallahualaiwasalam menjawab , Ada, mereka-mereka yang tidak beramal dengan perintah Allah adalah mereka yang tidak mahu masuk syurga .

Oleh itu kehidupan adalah memilih . Pilihlah yang diredai oleh Allah dan Rasul , InsyaAllah kita akan sampai ke matlamat yang kita pilih ia itu SYURGA Allah .

No comments:

Post a Comment