Tuesday, December 15, 2009

Pengajaran dari burung


Salam kepada pembaca. Hari ini saya memulakan blog saya yang dinamakan landak muda. Kebetulan dua tiga bulan ini saya asyik makan landak di Sungai Besar, terus terlintas perkataan landak muda untuk dijadikan nama blog ini. Saya seorang penganggur buat beberapa lama. Dan sekarang banyak menghabiskan masa untuk bercucuk tanam di taman Surau Al-Hikmah SS18 Subang Jaya. Sambil bercucuk tanam keseorangan banyaklah yang difikirkan dan banyak yang dapat dipelajari dari suasana sekeliling . Saya ingin berkongsi pengalaman-pengalaman ini dengan pembaca sekelian, semoga kalau pengalaman ini boleh memberi pengajaran, sebar-sebarkanlah, kalau tidak maaf dari saya.

Satu hari, masa saya sibuk mencangkul, tiba-tiba datang beberapa ekor burung untuk memakan cacing-cacing yang terkeluar dari tanah, mereka seolah-olah tidak takut kepada saya dan tidak takut kepada cangkul yang begitu hampir dengan mereka. Saya berasa amat gembira dengan suasana itu, dengan kercipan burung yang melompat-lompat memakan cacing, kejar mengejar berebut makanan dan gelagat-gelagat mereka yang menghiburkan. Saya berhati-hati supaya cangkul tidak mencederakan burung-burung tersebut. Kalau manusia begitu berhati-hati supaya burung-burung itu tidak disakiti, mengapakah manusia sekarang tidak teragak-agak mencemuh, menemplak, mengata, memburuk-burukkan kawan-kawan sendiri. Apakah sudah tidak ada kasih sayang sesama manusia.Yang berniaga kencing mengencing antara satu dengan yang lain, yang seperjuangan ada yang tikam menikam, yang serumah pun curiga mencurigai antara satu dengan yang lain.

Kalaulah burung-burung tadi mengharung bahaya kemungkinan ditangkap manusia atau terkena cangkul semata-mata untuk mendapat ganjaran beberapa ekor cacing, mengapa manusia tidak bersabar dan berlapang dada untuk mendapatkan ganjaran syurga ? Sama-sama kita renungkan hingga berjumpa esok Insya-Allah.

No comments:

Post a Comment