Saturday, May 9, 2015

BUKA MULUTKata orang tua-tua, kalau menguap kena tutup mulut, kalau tidak lalat akan masuk. Betul juga , kalau tak gosok gigi , memanglah lalat tertarik untuk masuk.

Maksud  saya di sini ialah kita kena menggunakan lisan secara positif untuk mengembirakan atau menasihat sesiapa saja yang kita temui.

Satu hari saya membeli bahulu dari seorang peniaga. Saya bertanyakan khabar, sama ada dia sudah makan atau belum dan lain-lain soalan yang menunjukkan kita simpati dengan peniaga tersebut. Tiba-tiba dia menambah beberapa bahulu dan mengatakan yang lebih itu hadiah dari dia. Mungkin dia terasa dihargai.

Pada waktu yang lain pula , saya menunggu pesanan sate, orang agak ramai dan asap pun boleh tahan juga masuk ke mata. . Saya mula berbual dengan seorang pelanggan yang sama-sama menunggu sate. Bertanyakan khabar, tempat bekerja , asal dan lain-lain. Cepat sungguh waktu berjalan . Sate pun siap. Sebelum saya membayar sate yang dipesan dia telah mencelah dan telah membayarkannya untuk saya.

Begitulah kuasa komunikasi , ia boleh mengujudkan suasana indah atau sebaliknya.Akan datang saya akan cuba ceritakan kesan komunikasi yang berlainan pula.


Terima kasih atas perhatian anda.

1 comment: