Wednesday, December 17, 2014

KASIH SEORANG IBUDi Jepun , dulu pernah ada tradisi membuang orang yang sudah tua ke hutan . Dan ada juga organ mereka diambil untuk kegunaan perubatan.

Pada suatu hari , ada seorang pemuda yang berniat membuang ibunya ke hutan. Kerana si Ibu telah lumpuh dan agak nyanyuk. Si pemuda ini bergegas menyusuri hutan sambil menggendong ibunya . Si Ibu yang kelihatan tak berdaya , berusaha mencapai setiap ranting pohon yang mampu diraihnya, lalu mematahkannya dan menaburkannya di sepanjang jalan yang mereka lalui.

Sesampai didalam hutan yang tebal, si anak menurunkan Ibu tersebut dan mengucapkan kata perpisahan sambil berusaha menahan sedih kerana ternyata dia tidak menyangka terpaksa melakukan perbuatan ini terhadap ibunya.

Si Ibu yang tak terdaya tadi masih tenang..... Dalam senyumnya , dia berkata , “Anakku, Ibu sangat menyayangimu. Sejak kau kecil sampai dewasa. Ibu selalu merawatmu dengan segenap cintaku. Bahkan sampai hari ini , rasa sayangku tidak berkurang sedikitpun. Tadi Ibu sudah menandai sepanjang jalan yang kita lalui dengan ranting-ranting kayu. Ibu takut kau tersesat . Ikutilah tanda itu agar kau selamat sampai di rumah.”

Setelah mendengar kata-kata tersebut, si anak menangis dengan sangat sebak dan sayu. Kemudian terus memeluk ibunya dan kembali menggendongnya untuk membawa si Ibu pulang ke rumah. Pemuda tersebut akhirnya merawat Ibu yang sangat mengasihinya sampai ibunya meninggal dunia.

Hadiahkanlah Al Fatihah buat ibu bapa kita sebelum tidur, walaupun ibu bapa masih ada dialam nyata ini.

Sekian terima kasih.

No comments:

Post a Comment